x
 
 

Годишни награди за пътна безопасност 2011

imageФондация "Годишни награди за пътна безопасност" връчи своите първи отличия снощи на стилна церемония в столичния хотел "Шератон". Конкурсът бе за реализирани инициативи в областта на пътната безопасност, които номинират и отличават добрите практики в областта на безопасността на движението, повишаване културата на пътя и предотвратяване на пътно-транспортните произшествия.

Призове бяха връчени в 6 категории, а избраните бяха избрани измежду 40 кандидатури. По време на церемонията бяха показани добри практики от Кралство Нидерландия.

imageВ категория "Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации" наградата спечели Фондация "Приказка за пътя" със социалния проект за детска пътна безопасност "Приказка за пътя". Проектът има за цел да подготви и образова младите хора, които са реални участници в пътната обстановка. Под формата на игри и интерактивни забавления децата наблюдават опасни ситуации, тренират се да реагират бързо и адекватно в кризисни моменти, учат правилата за движение, повишават способностите си за правилна реакция чрез практическо обучение и опит.

imageВ категория "Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища" бяха връчени две награди – за детска градина и за училище. Призьори са ЦДГ 64 "Вяра, Надежда, Любов" от София за проекта "Детето на пътя - със знания и опит" – авторски модел за планиране на възпитателно-образователните взаимодействия учител – дете, разработен въз основа на "Концепция за обучение на децата и учениците по БДП в детската градина и българското училище". Втората награда завоюва 138 СОУ "Проф. Васил Златарски" за проекта "Да шофирам пил? Не, благодаря!" (Drinking and Driving? No, thanks).

Двете награди са предоставени от Националната асоциация "Професионална подготовка и квалификация".

imageВ категория "Специална награда на служител на пътна полиция, с личен принос (предотвратил пътен инцидент или е участвал в спасяване на пострадали при ПТП или е оказал помощ на такива хора)" наградата бе връчена посмъртно на говорителя на Областна дирекция на МВР Стара Загора – Йонка Георгиева, която загина при автобусната катастрофа на автомагистрала "Тракия". Наградата прие нейният съпруг.

imageВ категория "Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност" наградата бе връчена на предаването на БНР "Хора, пътища, автомобили".

imageВ категория "Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации" наградата бе присъдена на Отдел "Пътна полиция" към ГД "Охранителна полиция" в МВР за кампания: "Коланите спасяват живот!". Кампанията е част от инициативите, в изпълнение на програмата по Меморандум за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия.

imageВ категория "Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации" призът бе връчен на EКО България ЕАД за проекта "Обади се, като стигнеш!".

image imageСтолична община бе отличена със специална награда.
Специална награда получи и сдружение "Отворена младеж" заради големия брой осъществени инициативи на тема пътна безопасност.

Водещ на церемонията бе Ники Кънчев, а официални гости бяха посланикът на Кралство Нидерландия – Карел ван Кестерен, зам.-кметовете на Столична община Албена Атанасова и Любомир Христов, шефовете на дирекция "Охранителна полиция" в МВР. За доброто настроение на гостите се погрижиха трио "Сопрано".